Veelgestelde vragen

Waarom is het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico nodig?

Met het Nationaal ZorgFonds vervangen we de verschillende zorgverzekeraars door één organisatie. Daarmee slaan we drie vliegen in een klap: we brengen het zorgstelsel weer onder democratische controle, we besparen enorm veel op bureaucratie en dure marktwerking, en de zorg wordt weer toegankelijk voor iedereen. Bijkomstigheid is dat we ook af zijn van die irritante zorgverzekeraars met hun hoge winsten, dure reclames en topsalarissen voor hun directeuren.

Het afschaffen van het eigen risico kost ruim 3 miljard. Hoe gaan we dat betalen?

 1. Afschaffen van de zorgverzekeraars: 1,5 miljard
  De zorgverzekeraars maken gemiddeld 1 miljard euro winst per jaar en spenderen vele honderden miljoenen aan het overstapcircus. Ook zijn de uitvoeringskosten van de zorgverzekeraars sinds het ziekenfonds honderden miljoenen hoger geworden. Het afschaffen van de zorgverzekeraars levert minimaal 1,5 miljard euro op.
   
 2. Weg met onnodige bureaucratie: 1,3 miljard
  Overal gaan zorgverleners ten onder aan bureaucratie, veroorzaakt door wantrouwen van zorgverzekeraars. Bij het Nationaal ZorgFonds hoeven zorgverleners maar met één organisatie afspraken te maken, in plaats van met vele zorgverzekeraars. Dit levert 1,3 miljard op.
   
 3. Weg met de woekerwinsten van de farmaceutische industrie: 750 miljoen 
  De farmaceutische industrie maakt enorme winsten, ten koste van de premiebetaler. Medicijnprijzen kunnen omlaag, onder andere doordat het Nationaal ZorgFonds als één organisatie onderhandelt met de farmaceutische industrie. En dat scheelt veel geld.
   

Is het eigen risico niet juist een goede drempel zodat mensen niet voor niets naar de dokter gaan?

Ziek zijn is geen keuze. Het kan iedereen overkomen. Daarom is het niet eerlijk om mensen met ziekte of een ongeluk een boete te geven van 385 euro. Door deze boete heeft één op de vijf mensen wel eens afgezien van noodzakelijke zorg. Dat maakt de zorg op termijn juist veel duurder. We schaffen het eigen risico af, zodat iedereen de zorg kan krijgen die nodig is.

Wat valt er onder het basispakket in het Nationaal ZorgFonds?

Het basispakket wordt uitgebreid met fysiotherapie, ggz en tandzorg. Daarmee bouwen we het basispakket uit zodat de meest noodzakelijke zorg weer gewoon vergoed wordt.

Wat betekent het afschaffen van de zorgverzekeraars voor mij?

In het Nationaal ZorgFonds heeft iedereen de keuze om een eigen arts en ziekenhuis te kiezen. Die keuzevrijheid wordt op dit moment beperkt door de zorgverzekeraars. Daarnaast is er geen sprake meer van een boete op ziek zijn en krijgt iedereen een goed basispakket. Kortom: Met het Nationaal ZorgFonds komt er betere en betaalbare zorg. Voor iedereen.

Waar vind ik een uitgebreide onderbouwing met de cijfers?

Een onderbouwing en cijfers van onze plannen vind je in ons rapport: Op naar een Nationaal ZorgFondsEen aantal verdere kritische vragen vind je in de blog "Hoe zit dat nou met het Nationaal ZorgFonds?" van Lars Duursma.

 

Lees ook